login signup
TV EVENTS (19) TECHTIPS (7) SCIENCECASTS (10) EXPERT OPINIONS (3) DEEPDIVES (0) BROADCASTS (27)
Partners About Pricing
EPNS VIRTUAL – Neonatal Neurology
14 - 15 Apr 2021
Event details
General Information
The European Paediatric Neurology Society (EPNS) has been organising training courses in paediatric neurology since 2003 specifically aiming at trainees but also at qualified paediatric neurologists who want to refresh their knowledge on certain topics. The aim is to cover most main topics in the syllabus over a three-year cycle and to promote contact between individuals in the speciality in different parts of Europe. The 2021-2023 cycle of training courses is taking place in Jurmala, Latvia, however in response to the ongoing COVID-19 pandemic after careful consideration the decision has been taken to transition the EPNS Jurmala Training Course 2021 to a fully virtual event. EPNS delegates will experience the same level of expert training which they have come to expect but from the safety and convenience of a remote working location. 
 
IMPORTANT: Participants must be EPNS members who have paid their 2021 annual membership fee to attend these training courses. If you are not a member, please email info@epns.info for more information. 
 
Registration
The EPNS Jurmala Training Course 2021 consists of two 2-day training courses. Participants can either register for 1 (i.e., 2 days) or 2 training courses (i.e., 4 days) via the following links. If you wish to attend both courses, please register for them separately. 

12-13 April 2021 | Neuromuscular Diseases (CLICK HERE)
Moderator Professor Thomas Sejersen 

14-15 April 2021 | Neonatal Neurology (THIS COURSE)
Moderator Professor Leena Haataja 
 
Virtual Training Course Fees
EPNS membership fees are based on the World Bank income category of the country in which a member practices. The Virtual training course fees will be based on the same income categories. Here is the list of World Bank Classification 4 high income nations CLICK HERE
WB4A = Class 4 high income nations on the above list not highlighted
WB4B = Class 4 high income nations on the above list highlighted in yellow
WB123 = countries not Class 4 high income nations, i.e., not on the list above
 
The fees for the Virtual Training Course are as follows:
 
EPNS MEMBER GROUP FEE: ONE COURSE (i.e., 2 days) COUPON CODE
WB123 and WB4B 50 Euros DISCOUNT#EPNS
WB4A 100 Euros Not required

 

How to register:

1) Create a new account with your personal data on the top right of the Winglet platform (“SIGNUP”) or log in to your existing account (“LOGIN”)
2) Place the EPNS training course of your choice in your shopping cart via the button “Get Ticket
3) If you are entitled to register at a reduced fee, enter the coupon code DISCOUNT#EPNS in the 2nd step of the booking process; otherwise skip this step and move forward to the next page.
4) Fill in your payment details and complete your registration. Afterwards, you will have instant access to the online training centre.
I will learn to
  • Understand normal development of brain
  • Know the clinical indications of different brain imaging modalities
  • Recognize the most common types of malformations of cortex and cerebellum
  • Conduct a systematical neurological examination in early infancy
  • Recognize the clinical pattern of findings related to CP
  • Know the most common developmental assessment methods and understand their clinical impact
  • Make a differential diagnosis in acute neonatal encephalopathies
  • Recognize clinical signs of hydrocephalus
  • Recognize a potential neonatal seizure and know differential diagnosis
  • Know management of neonatal seizures
Scientific Chairs
Associate Professor
Coriene Catsman-Berrevoets, M.D.

Chair of Education and Training committee, European Paediatric Neurology Society (EPNS)

Department of Neurology, Erasmus MC Rotterdam, Netherlands

Professor
Leena Haataja

Professor, Chief Physician, Department of Pediatric Neurology

University of Helsinki and Helsinki University Hospital, Children's Hospital and Pediatric Research Center

 

 

Agenda
1
11.00 CET | Welcome & Introduction
5 min
2
11.05 CET | Normal Development of the Cortex and Malformations of Cortical Development | Tally Lehmann-Sagie
45 min
3
11.50 CET | Normal Development of the Cerebellum and Cerebellar Anomalies | Tally Lehmann-Sagie
45 min
4
12.35 CET | Case Presentation 1
20 min
12.55 CET | Break
30 min
5
13.25 CET | Neuroimaging in the Neonatal Period and in Early Infancy | Brigitte Vollmer
40 min
6
14.05 CET | Case Presentation 2
15 min
7
14.20 CET | Introduction to Neurodevelopmental Assessments | Leena Haataja
10 min
8
14.30 CET | Newborn Neurological Examination | Brigitte Vollmer
45 min
15.15 CET | Break
30 min
9
15.45 CET | Infant Neurological Examination (2-24 Months) | Leena Haataja
45 min
10
16.30 CET | Developmental Assessments (2-24 Months) | Leena Haataja
60 min
11
17.30 CET | General Discussion, Thank you & Introduction to the Breakout Rooms Logistics
15 min
17.45 CET | Break
15 min
12
18.00 CET | Case Discussion in Breakout Rooms
30 min
1
10.00 CET | Case Discussion in Breakout Rooms
30 min
2
11.00 CET | Welcome & Introduction
5 min
3
11.05 CET | Birth Asphyxia and other Acute Neonatal Encephalopathies | Floris Groenendaal
45 min
4
11.50 CET | Perinatal Stroke | Brigitte Vollmer
45 min
5
12.35 CET | Case Presentation 3
20 min
12.55 CET | Break
30 min
6
13.25 CET | Abnormal Head Growth: Microcephaly, Macrocephaly and the Abnormal Head Shape | Coriene Catsman-Berrevoets
35 min
7
14.00 CET | Case Presentation 4
15 min
8
14.15 CET | Neonatal Hydrocephalus | Floris Groenendaal
45 min
9
15.00 CET | Cerebral Palsy
45 min
15.45 CET | Break
30 min
10
16.15 CET | Neonatal Seizures 1 | Anthony Hart
45 min
11
17.00 CET | Case Presentation 5
15 min
12
17.15 CET | Neonatal Seizures 2 | Anthony Hart
45 min
13
18.00 CET | General Discussion on Day Lectures & Key Takeaways
20 min
14
18:20 CET | Best Presentation Awards, Thank you & Goodbye
10 min
SUBSEQUENT LITERATURE STUDY (TOP RESOURCES)
45 min
GET CERTIFIED (INDIVIDUAL)
45 min
Event Partners
Become our partner and be a pioneer in online medical education.
100,00 €
Get ticket
Already have a ticket? Log in here and open the event.
Don't have an account?
Don't have an account